Vaccineren

 

Vaccineren is maatwerk

Vaccinaties zijn van groot belang om de kans op de meest voorkomende kattenziektes (en besmetting) te voorkomen. Voor een vaccinatie moet uw kat wel eerst helemaal gezond zijn. Om die reden kijken we uw kat altijd eerst helemaal na, zodat we mogelijke gezondheidsproblemen altijd op tijd kunnen signaleren. Het voordeel is dat we bij eventuele problemen direct kunnen ingrijpen, waarmee soms hogere kosten worden voorkomen. Maar degene die er nog het meest bij gebaat is, is natuurlijk uw kat zelf, bij wie we misschien wel allerlei onnodige klachten kunnen vermijden. Vaccinaties bieden bescherming tegen tal van besmettelijke ziektes, die in veel gevallen zelfs een dodelijk afloop kunnen hebben.

Binnenland

Vrijwel alle campings, hotels en pensions in Nederland hebben eigen regels voor het verblijf van uw kat. Ook op het gebied van vaccinaties. Informeer op tijd naar deze regels, zodat u aan het begin van uw vakantie niet voor vervelende verrassingen komt te staan!

Buitenland

Voor reizen naar het buitenland moet uw kat tegen hondsdolheid (rabiës) zijn ingeënt. Als u uw vakantiebestemming weet, vraag dan naar de actuele regels, want deze zijn regelmatig aan verandering onderhevig. Informeer dus ruim van tevoren bij uw dierenarts!!

Parasieten

Ongenode gasten zijn niet altijd welkom

Rondom de mediterrane landen komen veel kattenziektes voor, die worden overgebracht door parasieten, zoals teken of zandvliegen (Leishmania). Denkt u daarbij aan de ziekte van Lyme, of aan Babesiosis. Gelukkig zijn er allerlei producten te verkrijgen, die tegen deze aandoeningen werken. Hetzelfde geldt voor vlooienbestrijding. Laat u door ons adviseren en voorkom vervelende parasitaire klachten of erger!

Longworm

In de meeste gevallen verloopt een infectie met de longworm bij een kat subklinisch. Dat wil zeggen dat uw kat er eigenlijk geen klachten aan ondervindt. Maar heeft u te maken met een benauwde of chronisch hoestende kat, dan is de kans aanwezig dat hij een longworm heeft, waar hij wel last van heeft. Bij ernstige gevallen gaan katten ook slecht eten en krijgen ze last van diarree.

Een kat kan een longworm oplopen door het opeten van onder andere een besmette vogel, kikker of muis. Vooral jonge katjes kunnen hier ernstig last van hebben. Twijfelt u over het functioneren van uw kat en herkent u één van de symptomen, kom dan naar onze Dierenkliniek voor een juiste diagnose.

 

Niesziekte

Niesziekte. Méér dan een verkoudheid.

Niesziekte bij de kat wordt veroorzaakt door verschillende virussen. Het herpesvirus (FHV-1 of FHeV-1) en het calicivirus zijn de belangrijkste veroorzakers van niesziekte. Het wordt overgedragen door fysiek contact tussen katten. Het virus wordt letterlijk uitgeniest en belandt met de druppeltjes vocht in de lucht. Met name op plekken waar veel katten bij elkaar komen, zoals in pensions, cattery’s of asielen verspreidt niesziekte zich hierdoor snel.

Van kwaad tot erger

Ook kunt u niesziekte via uw eigen kleding overdragen, of eigenlijk via alles waar het besmette vocht op zit, zoals kleedjes of reismanden. Hoewel ‘niesziekte’ vrij onschuldig klinkt, is dit het niet. Niesziekte uit zich als eerste door, de naam zegt het al, niezen en door een snotterige neus en waterige ogen. De ziekte kan echter snel verergeren en tast alle slijmvliezen in het kattenlichaam aan.

Doordat katten door een verstopte neus niet meer kunnen ruiken, vergaat ze de eetlust. Een geïrriteerde slijmhuid in de keel, neus en mondholte maakt eten nog minder aantrekkelijk. In uiterste gevallen kan dit inhouden dat katten, zonder dwangvoeren, zichzelf doodhongeren. Veel katten krijgen koorts en krijgen het benauwd. Wanneer katten met een verstopte neus door hun mond gaan ademen, is de kans aanwezig dat de ontsteking afdaalt naar de luchtpijp en de longen. Bovendien is het risico aanwezig dat de niesziekte dan chronisch wordt.

Wanneer een kat eenmaal besmet is met het herpesvirus zal hij dit altijd latent bij zich blijven dragen, ook al lijkt hij volledig gezond. In tijden van een verminderde weerstand kan de niesziekte weer de kop op steken en ook stress is een bekende veroorzaker van het reactiveren van het virus

Kattenziekte

Kattenziekte

Komt voor bij jonge katten en katten die niet gevaccineerd zijn. De ziekte begint met ernstige buikpijn braken en heftige bloederige diarree, daardoor ontstaat uitdroging. De dieren hebben koorts en maken een zieke indruk. Door de verminderde weerstand kunnen ander infecties het ziektebeeld verergeren. Allen intensieve behandeling kan uw kat er weer bovenop helpen.
In de afgelopen jaren zijn op verschillende plaatsen in het land verschillende uitbraken van katten ziekte geweest waardoor asiels zelfs tijdelijk gesloten moesten worden en er met spoed entcampagnes werden opgezet.

Pension

Vrijwel alle pensions in Nederland hebben eigen regels voor het verblijf van uw kat. Ook op het gebied van vaccinaties. Informeer op tijd naar deze regels, zodat u aan het begin van uw vakantie niet voor vervelende verrassingen komt te staan!

Teken

Stop de teek.

Katten kunnen net als mensen een teek oplopen. Ze zitten in lage begroeiing en gras en wachten tot er een dier of een mens langskomt. Ze laten zich graag op de vacht van uw kat vallen, waarna ze zich vervolgens vastzuigen aan de huid. Een teek is een klein, bruinzwart spinnetje van circa een tot drie millimeter groot. Teken zijn vooral actief van maart tot oktober. Door het opzuigen van bloed zwelt de teek langzaam op tot een bruinzwart of grijzig bolletje (ongeveer een centimeter groot). Na enige tijd (dagen) laat de teek vanzelf los.

Sommige teken zijn besmet met parasieten. Deze kunnen door het bijten van uw dier overgedragen worden. Op die manier kan de kat bijvoorbeeld geïnfecteerd worden door de borrelia bacterie, die bij mensen de ziekte van Lyme veroorzakt. Kans op ziekte van Lyme bij katten is zeer klein.

Als u de teek binnen 24 uur verwijdert, is de kans op infectie klein.

U kunt het best met een spitse pincet of tekentang de teek zo dicht mogelijk op de huid vastpakken. Soms lukt het ook met de hand. Trek de teek voorzichtig uit de huid. Als het snuitje van de teek hierbij afbreekt en in de huid achterblijft, is dat niet erg. Het resterende stukje komt er vanzelf weer uit. U mag de teek niet met alcohol, olie, nagellak of andere middelen bewerken of verdoven. De kans op besmetting is dan groot. Lukt het u niet om de teek te verwijderen? Kom dan even langs bij onze kliniek.

 

Chippen

Chippen mag! Het schept meteen duidelijkheid.

Een kat gaat z’n eigen gang. Daar staan ze om bekend. Maar soms gaat dat fout en voor u het weet is uw kat een wijk of straat te ver en is hij de weg kwijt. Gelukkig kunt u uw kat chippen. Een chip is niet meer dan een heel klein buisje met een unieke elektronische identificatiecode.

Ook in het buitenland worden gevonden dieren gecontroleerd op de aanwezigheid van een chip. Als uw kat mee naar het buitenland gaat, is de chip verplicht. Wel is het van belang dat de code in de chip bij een centrale databank genoteerd staat. Ook is het mogelijk om uw mobiele telefoonnummer erbij te laten registreren.

Centrale registratie kan onder andere plaatsvinden bij de "Nederlandse Databank Gezelschapsdieren" (NDG). Deze is ook aangesloten bij een overkoepelende Europese databank.Het inbrengen van een chip kan gewoon bij ons in de kliniek worden uitgevoerd. De behandeling is vrijwel pijnloos en in enkele seconden gebeurd.

Gebitsbehandeling

Kijk voor meer informatie over gebitsbehandeling naar: 

 

 

Instructiefilmpje