Vaccineren

Voorkomen is beter dan genezen

Vaccineren is maatwerk. Welke vaccinaties uw hond moet krijgen, verschilt per hond en per situatie. Voor een vaccinatie moet uw hond eerst helemaal gezond zijn. Daarom kijken we uw hond volledig na, zodat we mogelijke gezondheidsproblemen tijdig kunnen signaleren. Eventuele afwijkingen bespreken we met u. Dat werkt in beider voordeel.  Enerzijds besparen we u kosten door preventief maatregelen te nemen. En anderzijds besparen we uw trouwe huisdier mogelijk onnodige pijn of lijden. Vaccinaties bieden bescherming tegen tal van besmettelijke ziektes, die in een groot aantal gevallen zelfs een dodelijk afloop kunnen hebben.

Binnenland

Vrijwel alle pensions en campings hebben hun eigen huisregels voor het verblijf van uw dier, inclusief eisen met betrekking tot vaccinaties. Informeer daarom altijd op tijd naar deze regels, zodat u niet voor onaangename verrassingen komt te staan aan het begin van uw vakantie!

Buitenland

In veel landen worden eisen gesteld aan de invoer van huisdieren. Voor álle landen geldt dat u uw hond tegen hondsdolheid (rabiës) moet inenten. De regels worden regelmatig bijgesteld. Informeer dus altijd ruim van tevoren bij uw dierenarts wat de laatste wijzigingen zijn!!

Parasieten

 

Parasieten? Ja, maar niet ten koste van uw huisdier.

Vlooien

De meest voorkomende parasiet bij onze huisdieren is de vlo. Wanneer vlooien niet eten op uw huisdier, leven zij in de omgeving van uw huisdier. Er zijn zeer veel verschillende anti-vlooienmiddelen op de markt. Zo kan de werkzame stof verschillen per product, de manier waarop u het aanbrengt of geeft en de werkingsduur verschillen. Laat u door ons adviseren en gebruik een product dat bij u en uw huisdier past. Voorkomen is beter dan genezen!

Wormen

Onze huisdieren dragen vaak wormen bij zich, waaronder spoelwormen. Hier heeft uw huisdier last van. Zo kunnen pups er slecht door het groeien en er diarree van krijgen. Maar deze parasieten kunnen ook besmettelijk zijn voor mensen. Zo lopen vooral jonge kinderen risico op een spoelworminfectie, omdat zij tijdens of na het spelen (in de zandbak) hun handen ongewassen in hun mond stoppen. De larven kunnen zich hierdoor in verschillende organen nestelen. Nog een worm die in Nederland voorkomt en gevaarlijk kan zijn voor mensen is de vossenlintworm. Het is een kleine lintworm die in de dunne darm van uw hond kan voorkomen. Via besmette aarde of zelf geplukte bosvruchten kunnen mensen zich besmetten met eitjes die zich kunnen ontwikkelen tot blaaswormen. De hartworm is een parasitaire rondworm die zich het liefst in de vaten van de longen van uw hond nestelt. Een geruststellende gedachte was altijd dat de mug die de larve van deze worm van de ene naar de andere hond overbrengt, vooral in sub tropische gebieden voorkomt, maar intussen rukt deze mug ook op in Zuid-Europa en Frankrijk. Maanden na infectie kan uw hond pas last krijgen van de gevolgen van deze infectie, waaronder gewichtsverlies, hartproblemen en hoesten. Een hond met hartworm kan wel worden behandeld, maar dat is geheel niet zonder risico’s. Beter is het om de ziekte te voorkomen.

Dus of u nu in Nederland bent of naar het buitenland gaat, het is raadzaam om uw hond regelmatig te ontwormen. Dierenkliniek Beuningen geeft uw viervoeter graag een ontwormingsadvies op maat.

 

 

Kennelhoest

Neus-tot-neus-contact en….ugge ugge…hatsjie

Kennelhoest wordt veroorzaakt door een combinatie van bacteriën, virussen en omgevingsfactoren. Deze zeer besmettelijke aandoening verspreidt zich via de lucht. Door bijvoorbeeld hoesten of niezen, of via direct neus-tot-neus-contact.

Kennelhoest is herkenbaar aan een droge, harde hoest die tot 6 weken aan kan houden. Vaak gaat het hoesten over in hoestbuien, gevolgd door kokhalzen. De meeste pensions en campings stellen een vaccinatie tegen deze ziekte als voorwaarde voor een bezoek.

Hondsdolheid

Neem hondsdolheid altijd serieus!

Rabiës is de wetenschappelijke naam voor hondsdolheid. In Nederland komt rabiës gelukkig zelden voor, maar in een aantal Europese landen is het wel een probleem. De ziekte is vrijwel zonder uitzondering dodelijk, bij een niet gevaccineerd dier. Rabiës tast de hersenen aan. Daardoor vertonen honden en vossen met rabiës een ander gedrag dan ze voorheen hadden.

In principe moet elke hond of vos die zich vreemd gedraagt of zomaar ergens dood wordt aangetroffen, van rabiës worden verdacht. Raak deze dode dieren daarom nooit aan! Rabiës komt overigens ook bij bepaalde soorten vleermuizen voor. Ook hier geldt; blijf van de dode of zieke dieren af. Als u vermoedt dat een dier rabiës heeft, geef dit dan zo snel mogelijk aan ons door. 

Teken

Teken: stop de teek!

Een teek is een klein, bruinzwart spinnetje van circa een tot drie millimeter groot. Niet alleen mensen kunnen er last van hebben, maar ook honden. Teken kruipen. Ze kunnen niet springen of vliegen. Ze leven vooral in struiken en hoog gras, maar ook in bossen, duinen, heide, parken en tuinen. Ze houden van een vochtige omgeving en zijn vooral actief van maart tot oktober. Teken laten zich graag op passerende mensen en dieren vallen en bijten zich vast in de huid. U herkent een teek vaak pas bij uw hond als de teek bloed gaat zuigen. Dan zwelt hij op tot een bruinzwart of grijzig bolletje (ongeveer een centimeter groot). Na enige dagen laat de teek vanzelf los. Signaleert u een teek, dan kunt u deze maar het beste zo snel mogelijk verwijderen.

Sommige teken zijn besmet met parasieten. Ze kunnen dan ziekten overdragen op uw hond, zoals Babesiose. Deze parasiet breekt de rode bloecellen van uw hond af, waardoor bloedarmoede ontstaat. Hoewel de parasiet vooral in het buitenland voorkomt, zijn er in 2004 een aantal honden geïnfecteerd die niet in het buitenland zijn geweest.

Honden kunnen ook geïnfecteerd worden door de Borrelia-bacterie, die de ziekte van Lym veroorzaakt bij mensen. Infectie veroorzaakt bij honden echter bijna nooit ziekteverschijnselen en weinig symptomen die als ze ontstaan, ook snel weer verdwijnen.
Als u een teek direct verwijdert, is de kans dat uw hond besmet wordt met een parasiet klein.

Teek verwijderen

Een teek kunt u het beste met een spitse pincet of speciale tekentang verwijderen. U dient de teek dan zo dicht mogelijk op de huid vast te pakken. Soms lukt het ook met de hand. Trek de teek voorzichtig uit de huid. Als het snuitje van de teek hierbij afbreekt en in de huid achterblijft, is dat niet erg. Het resterende stukje komt er vanzelf weer uit. U mag de teek niet met alcohol, olie, nagellak of andere middelen bewerken of verdoven. De kans op besmetting is dan groot. Als het u niet lukt om de teek te verwijderen, dan kunt u ook bij ons in de kliniek langskomen.

 

Chippen

 

Ra ra, wie ben ik? De chip verklapt het

Met een ingebrachte chip kan een dierenarts altijd terugzien, bij wie de hond thuishoort. Dat is handig, want uw hond kan in een onbewaakt ogenblik zijn eigen weg gaan of afgeleid worden en voor u het weet bent u uw hond kwijt. Een drama voor uw huisdier, maar ook voor u.

Een chip is feitelijk niets meer dan een heel klein buisje met een unieke elektronische identificatiecode. Komt iemand met een gevonden hond in de kliniek, controleren we altijd eerst op de aanwezigheid van een chip. Als u met uw huisdier naar het buitenland gaat, is de chip zelfs verplicht.

Centrale chip registratie

Het is natuurlijk wel belangrijk dat de code in de chip bij een centrale databank genoteerd staat, want alleen als de code gekoppeld is aan uw gegevens, bent u te bereiken. Centrale registratie kan o.a. plaatsvinden bij de "Nederlandse Databank Gezelschapsdieren" (NDG). Deze is ook aangesloten bij een overkoepelende Europese databank. Ook is het mogelijk om uw mobiele telefoonnummer erbij te laten registreren. Voor het inbrengen van de chip kunt u bij ons in de kliniek terecht. De behandeling is vrijwel pijnloos en in enkele seconden gebeurd. Ook verzorgen we direct de registratie voor u. 

Gebitsbehandeling

Kijk voor meer informatie over gebitsbehandeling naar: 

 

 

Instructiefilmpje